Возете одговорно и почитувајте ги сообраќајните правила и прописи

почитувајте ги сообраќајните правила и прописи

Возете одговорно и почитувајте ги сообраќајните правила и прописи

Според статистиката во светот околу 1,25 милиони луѓе го губат животот во сообраќајни незгоди. Тоа е така затоа што некои од возачите не го почитуваат сообрачајните правила и прописи. Тие се дадени за да се почитуваат за да се зголеми нивото на претпазливост на патиштата.

Секое непочитување на правилата претставува акт на непочитување на човечкиот живот и моралните вредности. Покрај тоа што незгодите може да предизвикаат незгоди, може да доведат и до материјални загуби.

Почитувајте ги правилата за ограничување на брзината

Честопати, возачите не ги почитуваат сообраќајните правила и прописи и на крај завршуваат со последици.

Брзината не е мерило за тоа колку сте спремни како возач, туку е мерило за вашето совесно возење на патиштата. Брзината претставува еден од најглавните фактори за вашата и безбедноста на другите.

Според последните анализи, 86% од возачите барем еднаш ги прекршиле сообраќајните правила и прописи за брзо возење. Според тоа, СВ ве советува да возите внимателно за да:

  • не ја загрозувате безбедноста
  • не ви биде одземена возачката дозвола
  • избегнете голема потрошувачка на гориво
  • избегнете парична казна или несреќа

Не управувајте моторно возило под дејство на алкохол

Алкохолот претставува уште еден голем ризик за сообраќајна незгода. Според статистиките во државава, скоро 6000 завршуваат со повреди во несреќи предизвикани под дејство на алкохол, а околу 155 го губат животот секоја година.

Поради ваквите анализи, Министерството за внатрешни работи секоја година ја зајакнува листата на закони кои се однесуваат на сообраќајните правила и прописи, како и санкциите кои следуваат.

Сепак, тие се дадени за да се почитуваат и да направат од вас одговорен и примерен возач. 

Прилагодете ја брзината кон условите на патот

Брзината се смета за грешки кои може да завршат со фатални последици. Секој возач не смее да вози со брзина поголема од дозволената, бројките стојат таму со причина. Подетално, на автопат не смее да се вози со повеќе од 130 км/ч, во спротивно следува парична казна од 400 евра во противденарска вредност и 65 поени од возачката дозвола.

Понатаму, во населено место, возачот не смее да вози со поголема брзина од 30-50 км/ч, во спротивно, следува парична казна од 45 евра во противденарска вредност со одземени 12 поени од возачката дозвола. На крај, не смее да се вози повеќе од 90 км/ч на останатите патишта.

Додека го управувате возилото не користете мобилен телефон

Кога управувате со возило, многу е важно да немате никакви дистракции што ќе ви го одзмат вниманието од патот.

Дури и најмалата невнимателност, може да сноси последици за вас или за останатите учесници во сообраќајот. За да да патувате безбедно, треба да бидете целосно фокусирани на патот.

почитувајте ги сообраќајните правила и прописи

Користењете на мобилен телефон за време на возењето е неодговорен чин и потценување на опасноста и ризиците. Сообраќајните правила и прописи се дадени и пропишани со причина.

Доколку не се почитува ова правило, следува казна од 40 евра или одземање на 25 поени од возачката дозвола за разговарање или пишување на мобилен телефон.

Возете технички исправно возило

Исто како и почитувањето на сообраќајните правила и прописи, знаци, времето на регистрирање на возило итн, технички преглед на моторни возила е потребен за да се зголеми сигурноста во текот на возењето. Ова е важно затоа што возилата се едни од најголемите фактори за безбедност во сообраќајот.

Понатаму, технички неисправните возила се едни од најголемите причини за сообраќајни незгоди. Според ова, техничкиот преглед на моторни возила не е само потребен, туку е задолжителен. Се врши кај сертифицирана станица за технички преглед, каде професионалците ве упатуваат во детали.

Заклучок

Безбедноста е заедничка дадена одговорност на секој учесник во сообраќајот.

Секој поединец има обврска да ги почитува сообраќајните правила и прописи за да придонесе во безбедноста на патиштата. Бидете еден од нив и возете внимателно.